Introductie

Matomo (voorheen Piwik) is een programma voor het monitoren van het gebruik van websites. De Swing-software is voorbereid om met Matomo het gebruik van uw Swing-producten bij te houden. Er zijn twee manieren waarop u Matomo kunt gebruiken:

  • Matomo Cloud-hosting: de hosting en dataverzameling vindt plaats op een server van Matomo (gevestigd in Frankfurt, Duitsland)
  • Matomo On-Premise: de hosting en dataverzameling vindt plaats op een eigen in te richten server op een locatie naar keuze.

Een vergelijking van beide varianten vindt u op matomo.org.

Deze instructie toont u welke stappen u moet ondernemen om via Matomo Cloud-hosting het gebruik van uw Swing-producten te monitoren. De Matomo Cloud-hosting is een betaalde service. U kunt de service (de eerste) 3 weken gratis proberen. Voor meer informatie over Matomo On-Premise verwijzen wij u naar de website van Matomo.

Stap 1: Start aanvraag op Matomo.org

Ga naar matomo.org en klik in de menubalk op de groene button 'Try it for free'. U wordt doorgestuurd naar een invulformulier waarmee u een account kunt aanmaken bij Matomo.

stap_1

Stap 2: Aanmaken account bij Matomo

U gaat naar een invulformulier voor het aanmaken van een account bij Matomo. Vul hier bij 'Your email address' uw e-mailadres in en bij 'Your website address' de URL van de te monitoren Swing-website in.

stap_2a

Matomo genereert op basis van de opgegeven URL een subdomeinnaam. Als deze al in gebruik is wordt u verzocht om een alternatieve naam op te geven. U kunt er ook zelf voor kiezen om een alternatieve naam op te geven. Klik daarvoor op 'change'.

stap_2b

Om door te kunnen gaan dient u akkoord te gaan met de gestelde voorwaarden door deze optie aan te vinken. Klik daarna op groene button 'Start improving your websites now' onderaan het formulier. Er verschijnt een melding dat een bevestiging van het aanmaken van uw account bij Matomo naar het opgegeven e-mailadres is gestuurd.

stap_2c

Stap 3: Inloggen op account bij Matomo

Ga naar de mailbox van het opgegeven e-mailadres en open de mailing van Matomo: 'Your Matomo Analytics Cloud account: Welcome!'

stap_3a

Klik op de link '>> Log into your account now to setup tracking' om in te loggen op uw account bij Matomo. Gebruik hiervoor de 'username' en 'password' uit de e-mail.

stap_3b

Stap 4: Instellingen in Swing Studio

Nadat u bent ingelogd opent onderstaand scherm. Hierin staan de 'Matomo URL' en 'Your site ID' in vermeld. Deze gegevens heeft u nodig om in Swing Studio de koppeling te maken met de website die u wilt monitoren via Matomo.

stap_4a

Ga naar de 'Viewer Settings' (Admin/Studio/Settings/ViewerSettings) in Swing Studio en vul de volgende gegevens in:

  1. de waarde van 'Your site ID' in het veld 'Matomo tracking code'
  2. de waarde van 'Matomo URL' in het veld 'Matomo tracking Url'
stap_4b

Ga terug naar uw accountpagina van Matomo (*.matomo.cloud/) en ga naar de pagina 'Administratie' door in de menubalk te klikken op het tandwielicoon.

stap_4c

Kies vervolgens op de administratiepagina onder het 'Platform' voor 'API'.

stap_4d

Onder 'Gebruikers authenticatie' ziet u de authenticatiecode die als laatste ingevuld moet worden in Swing Studio.

stap_4e

Ga opnieuw naar de 'Viewer Settings' (Admin/Studio/Settings/ViewerSettings) in Swing Studio en vul de code achter '&token_auth=' bij 'Gebruikers authenticatie' in bij het veld 'Matomo tracking Authentication Token' (3).

stap_4f

Sla nu de ingevulde gegevens op door rechtsonder in de pagina te klikken op de groene button 'Save' (1) en klik vervolgens op de button 'UPDATE LIVE VERSION NOW' om de aanpassingen door te voeren in de live versie. NB Hierdoor zal de live versie van uw Swing Viewer kortstondig (minder dan 1 minuut) offline zijn.

stap_4g

Stap 5: Bekijk de resultaten

De koppeling van uw Swing-product(en) met Matomo is opgezet en de registratie van het gebruik is gestart. Uw accountpagina toont de eerste registraties in een overzichtelijk dashboard. NB Het kan enkele uren tot een dag duren voordat de eerste registraties zichtbaar zijn.

stap_5a

Vragen?

Heeft u vragen over het gebruik van deze service van Matomo, klik dan in de menubalk van uw accountpagina op het 'i-tje' om naar de 'Help' te gaan of raadpleeg de frequently asked questions op de website van Matomo. Voor vragen over de instellingen in Swing Studio kunt u contact opnemen met de Swing helpdesk per e-mail (helpdesk@swing.eu) of telefonisch op +31 15 2799399 vanuit Nederland en +32 78 480935 vanuit Belgiƫ.

help