Een ogenblik geduld a.u.b.

Veelgestelde vragen

  • Voldoen de Swing producten aan de toegankelijkheidseisen?

    Swing Mosaic en Swing Viewer zijn getest door een onafhankelijk toetsingsbureau en voldoen in principe aan de toegankelijkheidseisen. Het certificaat is hier te vinden.

    Per klantversie zijn er echter verschillen in de inhoud, denk hierbij aan rapporten, informatiebestanden, kleurgebruik enzovoort. Daarom moet er nog een extra toetsing gedaan worden op deze inhoud. Er zijn verschillende toetsingsbureaus die dit kunnen doen. Omdat de toetsing van de Swing producten door Swink is gedaan, kan het gemakkelijker zijn om de toets door hen uit te laten voeren.

  • Wat kan ik zelf doen om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen?

    Beheerders zijn zelf verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de content die ze via de presentatieomgevingen van Swing aanbieden, zoals PDF's, swing rapporten, achtergrond html bestanden. Er zijn echter wel een aantal punten waar rekening mee gehouden kan worden. De belangrijkste zijn:

    1. Kleurcontrast, deze moet voldoende zijn voor gebruikers die kleurenblind of slechtziend zijn. Meer informatie is hier te vinden. Ook kan gebruik worden gemaakt van deze tool om te controleren of het contrast ratio van 2 kleuren binnen de normen valt.
    2. Titel bij informatieve afbeeldingen. Om afbeeldingen toegankelijk te maken, zal in de meeste gevallen een alternatieve tekst moeten worden meegegeven. Maar dit geldt niet voor decoratieve afbeeldingen. Meer informatie over dit onderwerp is hier te vinden.
    3. Volgorde van de koppen, het gaat hierbij voornamelijk om de html heading elementen h1 tot en met h6. Zie hier voor meer informatie.
    4. Toegankelijke pdf’s, deze moeten ook aan een aantal eisen voldoen. Dit kan aan de hand van een aantal stappen.
  • Wordt in het Mosaic rekening gehouden met een correcte hiĆ«rarchie van titels?

    Hier wordt rekening mee gehouden. Titels van grafieken en free title tegels krijgen automatisch de juiste hiërarchie mee. Van belang is dat deze free title tegels ook daadwerkelijk gebruikt worden indien je een dashboard van titels wilt voorzien. Een free title tegel zorgt er namelijk voor dat de andere tegels standaard een niveau lager komen. Dit type tegel krijgt namelijk een h2 element en de onderstaande tegels een h3. Let op, dit gebeurt niet als je titels maakt op basis van een free text tegel. Waarmee je dus niet aan de toegankelijkseisen voldoet.